Friday, November 16, 2012

Masalah Jerawat

Entry kali ni kite cite pasal masalah jerawat ... Haa kalau korang nak tau , dulu sy pun penah di hantui dgn masalah jerawat .. tak tau kenapa tibe2 naik je jarawat kat muka ni ... tapi nasib baik la bukan jenis jerawat batu yg besar2 or yang menggerutu tu ... jerawat sy ni jenis turun naik ... kejap2 ada , kejap2 turun ... tapi berlarutan .. ramai orang kata , maybe hormon change . tapi sy pun tak tau apa masalah nye ... kalau di ingatkan balik time tu , mcm2 produk da cuba ... mahal and murah , smua la ... then naik buntu la jgk ... stress je memikirkan . sbb dari zaman skolah dulu mmg susah nak ada jrwt . tibe2 naik macam ni ... mmg skt hati la kn  ? 

Ok , skrg ni sy bkn nk cte psl jrwt sy je ... tapi sy nk kongsi cara-cara sy kawal jerawat ... ada satu masa tu , someone told me about jrwt ... dia perunding kecantikan sbnr nye .. she ask me to join her utk jd perunding kecantikan mcm dia . but i refuse sbb tak terfikir pun pasal tu ... tapi yang bagus nye dia ni , dia tetap bg penerangan kat sy tentang mslah jrwt ni . so sy pun dgn tekun mendengar nye sbb time tu pun jrwt sy da start ada ... 

Kalau u all nk tau , almost 80% masalah jerawat yg timbul bkn dari produk yg kte pakai . Tapi dari dalam badan kite . Mksd nye , pemakanan kite , waktu tidur kite dan paling penting AIR MASAK . Almaklum jela , kite masyarakat melayu ni ske makan makanan jns berminyak , pedas2 dan lain2 .. Nak makan boleh tapi mesti kurang kn ... salah satu sbb nye , kite ni da la jarang2 nk bersenam . Tidur pun tak cukup .. air masak lagi la malas nk minum . alasan nye , malas nak ulang alik g toilet ... Tolong rajin minum air ye kwn2 ... Air sgt penting utk buang toksin2 dlm bdn kite ... ble kte detox (buang toxin) , bru la segala ubt2 , vitamin or supplement yg kite mkn bley meresap dlm bdn . Biar la pintu toilet tu rosak akibat kte kuar masuk , yg penting kite sihat ... 

Dan skrg ni , sy sarankan kawan2 yg ada mslh jerawat ... sila BERHENTI makan makanan yang berminyak , PEDAS , kacang (if sesiapa yg mmg tak boleh mkn kacang mcm sy ) , belacan , meggie dan sewaktu dgn nye ... Mulai hari ni , saat ni ... sile jaga waktu tidur korang ... dan minum air masak 2-3liter sehari ... makna nye 2botol besar air masak .... Kalau sesiapa yg kulit dia berminyak sgt tu , bley ambil tomato , ramas2 kan dia dan tempek kat muka mcm mask . dah kering bley basuh dgn air bersih ... kalau malas nak basuh , esok bgn pagi pun boleh basuh .. cara ni sy ada guna jugak kadang2 . mmg bagus , lagi pun takde bahan kimia ... kalau boring , bley makan je tomato tu ok ? vitamin tu u all ... hehehe 

Sy ada jugak amalkan pengambilan supplement yer ... sbnr nye sgt bgus supplement ni , sbb ada certain vitamin yg ada kat sayur tu takleh nk di serap oleh bdn kite ... yang ni korang kene kuar duit jgk ok ? sy tulis panjang2 ni bkn ckp kosong je tau ... atleast korang kene cuba ... dan mesti cuba ! mana la tau kot2 berkesan kat korang .. so far sy puas hati dgn ape yang sy buat selama ni ...  sambil2 tu korang kene jaga jugak luaran tu ... kang duk fokus jaga makan je . yang luar di lupakan ... 

Jangan risau pasal jerawat yang kemerahan dan bengkak2 tu , insyaallah dia surut sendiri dan hilang mcm tu je ... untuk yang ada bekas2 tu , boleh cuba pakai skincare utk tolong dia hilang kan bekas ... kalau nak bagus , pakai yang non-alkohol tau ? bagus utk kulit utk jangkamasa panjang ...Ape2 pun kite ikhtiar dulu , kalau rajin insyaallah boleh solve the problem .. Tapi mesti rajin dan cuba utk tak makan ape yang sy list kan td .. mesti cepat nampak result dia ... Paling ketara pas tinggalkan makanan tu , muka akan kurang berminyak ... so kite tak de la rasa sticky or tak selesa sebab muka oily kn ? anyway , korang cuba la dulu ape yang sy cakap ni k ? Goodluck ^_^

No comments:

Post a Comment