Wednesday, May 1, 2013

Niat Puasa Ganti / Qada'

Alhamdulillah ..... Syukur kerana dalam keadaan tak berapa sihat pun saya masih mampu untuk meng-qada'  atau pun dalam istilah yang lebih senang , puasa ganti ... Pada korang yang belum ganti tu cepat-cepat ganti okay ? lagipun dah nak masuk bulan ramadhan lagi dah ni .. tinggal 2bulan je lagi ... nanti lama-lama bertimbun-timbun nak menggantinyee ~


 Tak sabar rasa nya menanti bulan ramadhan kembali ... Banyak keistimewaan selain yang kita ketahui banyak pahala-pahala yang kita boleh dapat dalam bulan ramadhan ni .. Ape pun saya still kene ganti 3hari lagi puasa yang tak sengaja ditinggalkan last year tu hehehee ....


Ganti - ganti jugak tapi jangan lupa niat yer ... Korang boleh tengok kat bawah ni niat ganti puasa . Semoga memberi manfaat pada semua .. Insha Allah



Niat puasa ganti / puasa qada' dalam rumi : 
 نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى 
 Nawaitu sauma ghodin an’ qada'e fardhu ramadhona lillahi taala 




Maksud : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala

 Wallahualam : Ada baca satu artikel mengenai puasa ganti menyatakan "Jika anda berazam ingin melakukan qadha' puasa sebelum menjelang fajar, maka itulah yang dikatakan niat. Ini sudah memadai dan tidak perlu melakukan lafaz niat."

9 comments: