Kali ni nak share pasal resepi pulak .. Resepi yang saya nak share ni amat la senang , ape kata orang ? kacang je! hehehee Korang pernah dengar tak Udang masak cili api ? tak penah ek ? kalau Udang masak lemak cili api penah la kan ? tu pun den tau .. memang favorite den tu .. hihihihi ... Ok , penah ke tak pernah ke tak pe . Yang penting cuba dulu .. baru tau rasa dia ada umpphh ke takde ...
Just straight to the point ... Bahan - bahan nye adalah :-
Cili Besar
Cili Padi
Bawang Putih
Serbuk Kunyit
Udang
Minyak Untuk memasak
Ajinamoto
Garam
Gula
Air sedikit
Cara-cara
Tumbuk cili besar , cili padi dan bawang putih tadi .... Tumbuk kasar-kasar je . Jangan tumbuk lumat yer . Sebab nanti tak nampak cili tu keping-keping ...
Panas kan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi tu sampai naik minyak ..
Pastu letak sikit kunyit .. bagi nampak macam kuning-kuning sikit je .
Masukkan udang ... sambil-sambil tu boleh letak sedikit air , sebab takut udang tu tak masak ..
last sekali , perasakan dengan ajinamoto , garam dan gula . Gaul sehingga masak ... Make sure jangan kering sangat tau ?
sedia di hidang ~ senang kan ? cuba la ... pasti tak kecewa :)
No comments:
Post a Comment