Saturday, February 8, 2014

Braces | Pendakap Gigi

Salam semua .


Ya ampunn lama betul tak update blog ni ye . Sejak dua menjak ni sibuk dengan percutian , kerja , kenduri kawin dan macam-macam lagi lah . So tak ada masa nak berblogging sangat . Harini entah macam mana boleh teringat pasal blog yang dah bersawang nih . Meh kite serikan sikit blog nih harini hehe


Harini saya nak cite pasal braces atau bahasa melayu nya Pendakap Gigi .





Berdasarkan pengalaman saya sendiri yang telah Officially bergigi besi *Wink_wink
saya nak share lah sikit-sikit pasal braces ni . Rasa nye ramai yang nak tau kos braces ni berapa and sakit atau tak sewaktu pemasangan dan juga ketika pemakaian *Asal cam gampang jek ayat aku ni ? hahaha

First kita cerita pasal kos braces dulu . sebab kos adalah ciri-ciri yang terpenting untuk Bakal pemakai tau . Kot kat situ ada yang terkejut sampai pengsan ke ape kan bila dah tahu harga braces tu . Tapi korang jangan risau ok ? Untuk cantik , Pleasa buat peace buat lek je *Hahaha ayat takleh bla

Mostly sesiapa yang duduk area KL tu harus lah tahu yang kos braces di sini kebanyakkan ... i repeat KEBANYAKKAN RM5000 dan ke atas . Tengok klinik mana yang korang pergi lah kan . Kalau area Damansara Uptown , Damansara Perdana range dalam harga macam tu lah . Tapi itu belum masuk harga moulding , x-tray dan ape lagi ye ? dah lupa lah pulak hihihi Korang standby lah dalam rm200-rm250 *Sile check balik dengan klinik tu ye

Tapi korang jangan risau , kebanyakkan klinik sekarang ada buat installment . So korang bayar deposit dulu pastu tiap bulan appoitment korang kena bayar duit installment tu yer sekali ye . Ada klinik mintak Rm1000 / RM1500 / RM2000 / RM2500 . Terpulang pada doktor tu sendiri .

Untuk pengetahuan korang jugak , braces ni ada macam-macam jenis tau ? Yang saya cerita sekarang ni hanya lah braces yang biasa-biasa tu je . Yang colourfull , yang korang boleh tukar-tukar colour ikut pilihan hati masing-masing . Nak kaler hitam ke , biru ke , hijau ke , suke hati korang lah ! Asalkan korang bahagia hahahahha

Now kite cite plak pasal sakit atau tidak waktu doktor tu pasang braces . Dengar betul-betul ye ... Tidak sakit sama sekali . Pahe dok ? tak sakit ye . Cepat je siap . Dalam 45minit dah bergigi besi . *Wahhh beshh nyee . Boleh tunjuk kat orang gigi aku dah berkaler . macam cantik je , macam comel je ahaks !

Dan part ni korang baca dengan tekun ye . Memang syok lepas doktor pakaikan braces tu . Bile bangun je , tengok cermin kat klinik tu macam tak percaya den dah pakai braces . Heee ~
Tapi dalam kegembiraan tu ada "Azab" dia yang tersendiri ye . Kome jangan nak suke sangat !!!
Sebelum pasang braces ni korang makan la sekenyang-kenyang nye sebab dalam lebih seminggu nanti memang korang tak leh nak mengunyah . SAKIT yang amat !! Saya sendiri rasa tak larat nak melayan sakit nih , dengan asyik lapa sebab mampu makan bubur je *sobsob 

Dalam 10hari rasa takleh nak makan . aduhaii sakit nye hati kite . Hari-hari makan bubur , bosan weyh . Tapi nasib baik lah 10hari je , kalau sebulan ? Ha acane tuh ? Time ni baru ingat *Beauty is Pain* T_T

And akhir nye setelah berhari-hari berpantang , finally boleh makan dengan gembiree !! wehuu ~~
Tapi korang jangan lah makan burger sebesar alam tu macam korang makan macam biasa tu . Silap haribulan , tercabut dengan gigi-gigi kau sekali hahaha

Cara nye , koyak kecik-kecik skit ayam tu . Tapi saya takde nye nak carik kecik-kecik , beso-beso den carik . Pastu gigit cam biasa hahaha Nasib baik besi tu kuat , kalau tak ... kena gi tukar bracket baru .

Lagi satu , 1st pakai braces ni saya dah kena ulser . Beso giler ulser tu . Kuang ajaq tol ! Tapi tak sakit sangat lah sebab braces masa mula-mula pakai pun dah rasa sakit . So ulser tak rasa sangat , time ni saya just minum banyak air je bagi ulser cepat hilang . Kalau besi tu sentuh korang punye ulser , korang letak WAX yang nurse tu dah bagi . Nanti dia ajar macam mana nak pakai . So korang tempek je kat besi tu k ? Saya ni bajet hebat , sampai sekarang tak pakai langsung wax tu *Wahh hebat ! hahaha poyo nyee

Dan bile tibe second appointment , tidak lah sesakit masa mula-mula tu . Just doktor tukar kaler yang korang nak and ketatkan balik je . Itu sekejap je . 15minit dah siap . Pastu boleh makan dengan gembire . Yeayy ~ hehe

Ok tu jela kesah nye . Sekian ! hehe

#Sesiapa orang melaka yang bercadang nak pakai braces tu boleh buat kat Klinik Pergigian Impian . Situ murah sangat berbanding KL . Tempat tu dekat dengan melaka sentral


Alamat     :  
47-A, 1st Floor , Jalan PMS 1                   Plaza Melaka Sentral, Peringgit,
                   75400 Melaka , Malaysia

No.Tel      :  +60 6-282 6653







1 comment:

  1. terima kasih atas perkongsian infonya saya ambil infonya sahaja lain tiada lain tiada dulu kini dan selamanya.

    ReplyDelete