Wednesday, February 4, 2015

Short Trip To Universal Studio Singapore '15

Hye korang ...

Rasa excited sangat nak tulis entry nih .. Sebab ape ?
sebab nak share dengan korang tiket MURAH ke Universal Studio Singapore . Tapi korang baca sampai habis dulu ye ... Hehehe

Trip ke singapore ni adalah trip yang ke 3 saya .. Tapi trip kali ni tak lama , dalam 2hari 1malam sahaja . Motif cuma nak pergi Uss je .. Hehe Tapi sambil-sambil tu sempat jugak lah singgah kat Bugis Street dimana kat sini lah korang boleh cari souvenir untuk di bawak balik nanti .

Untuk pengetahuan korang , agak sukar nak beza kan kedai makan / kedai roti yang halal kat sini . Mungkin saya yang masih belum familiar dengan status Halal kat sini macam mana kot .. sebab ada satu kejadian , kami hampir hampir beli roti di Non Halal store . Nasib baik tanye balik kat staff tu :(
Ni lah padah nye tak bawak makanan sendiri . Gedik sangat nak beli kat sana kan ? Lain kali korang bawak meggie sendiri tau ? Time holiday , meggie lah paling sedap untuk di makan ! Hahaha
Meggie kat singapore tak berapa kena dengan tekak , macam tawar sikit rasa dia .. Kadang-kadang nak makan roti pun macam was-was je .. Huhu

Tapi korang jangan risau , kalau nak tahu halal atau tak ... Boleh usha kedai tu ada tak macam ni >>




Nasib baik Old Chang Kee halal .. Sempat tapau makanan kat situ .. Alhamdulillah dipermudahkan :)



Untuk hotel pulak , saya memilih untuk stay kat SINI ... Tiada free wifi kalau korang booked melalui Agoda .. Hanya untuk direct hotel sahaja ada wifi free .. Pada mula nye , agak pening kepala jugak lah nak pilih hotel mana , nak stay area mana . Sebab dulu pergi singapore pun ada kawan yang tolong , lagipun kawan kerja kat singapore . Tak perlu booked hotel , so stay kat rumah dia je . Sekarang ni kena survive sendiri .

Mula-mula ingat nak stay area geylang tapi tempat tu macam kurang selamat especially untuk perempuan sebab dikenali sebagai kawasan  red-light district .. Kat KL macam area Lorong Haji Taib gitu .. Saya imagine tempat tu maybe kurang selesa dan faktor keselamatan pun penting jugak . So saya decided untuk stay kat area Balestier Road sebab dulu pernah stay kat area sini . So saya tahu enviroment area nih .

Sebagai tourist , tak sah kalau tak ber-sesat sesat atau sakit kaki tangan badan pinggang segala nya lah ! Sebab terlupa nak check hotel dekat dengan MRT apa . Tapi tengok dalam address , nearest MRT maybe NOVENA .. Novena ni macam shopping mall .. So decided to stop there , tapi !!!!!! bila sampai je , buntu .... Pandang kiri pandang kanan ..... hahahaha Alamak , tepuk dahi .. Tanya orang kat situ , dia cakap kat belakang sana .. Pastu kena jalan .. Then dah ke belakang , tanya lagi orang .. Suruh pergi depan pulak .. Arghhhh Parah !! Akhirnya decide naik teksi je , sebab kaki dah sakit .

Saya baca review kat Agoda , Hotel ni dekat dengan MRT station .. Dekat kau cakap ? Aku naik teksi pun dalam 10-15minit nak sampai . Kalau jalan kaki mau Sejam baru sampai .. Hishhh teruk lah korang nih , nak bagi review tu betul betul lah . Kan dah susahkan orang lain . Oh ya , tambang teksi $5.30 dari Novena ke Hotel .

Kat area Balestier road ni , banyak hotel yang sama macam hotel yang saya booked . Hotel pun sederet je , cuma jarak sikit . Tapi dalam kawasan yang sama . Saya pilih hotel nih sebab dorang kata hotel ni baru sikit dari yang lain-lain . Yang best nye hotel ni bersebelahan je dengan Bus stop . Nak pergi novena Mrt station , naik bus 131 or 21 .. Tambang $1.30 .. Okay ? Pasni naik bus je kalau nak pegi hotel ni .. Hotel ni bersih jugak dan comfortable . Pilihan kat tangan korang ye


Jum tengok MRT map kat singapore ni ...






Korang beli Pass Mrt ni k ? $12 harga dia . Ini macam touch and go , so boleh topup bila bila masa and duit lebih boleh refund . Kad tu dorang charge $5 (non refundable) tapi $7 tu korang boleh pakai . Saya topup lagi $10 , so total $17 tapi bila nak balik tu still ada balance $6.85 ...


Nak ke Uss , korang naik MRT dari NOVENA line Merah tu stop kat DHOBY GHAUT tukar line purple terus ke HARBOURFRONT .. Kat situ korang akan masuk terus dalam Vivo City mall dorang . Ada dua pilihan untuk ke USS , dengan cara jalan kaki dalam 15-20minit tapi korang boleh tengok pemandangan kat situ lah . Ataupun naik monorail dorang kat Level 3 , cost dalam $4 .. Balik naik monorail tak payah bayar . Free je . Perjalanan dalam masa 5 minit je untuk sampai Uss .

Kat vivo city lebih mudah nak cari makan . Saya makan kat level bawah tapi lupa level berapa tapi sama level dengan Mrt rasa nya . Ada macam foodcourt , kat situ ada kaunter jual nasi padang .. Tapi jangan risau , bukan sekadar nasi padang je . Pelbagai menu disajikan . Nasi lemak , nasi campur dan sebagai nya . Dan yang penting halal . Cost Makan nasi putih , telur dadar , kuah asam pedas dan ayam goreng $4.50 ... Dah siap isi perut , jum mulakan perjalanan ke Uss . Yeayyy tak sabar sangat nak naik Transformers hihihi


Memandangkan sakit kaki dan malas nak jalan , so kiteorang naik Monorail je . Sesampai je kat Uss , ape lagi ... Posing sana posing sini kat "Bumi berputar UNIVERSAL tu "hehe






Ok . Sekarang is the best part . Kenapa best part ? Saya nak share kat korang harga ticket masuk USS kalau beli kat sana . Harga yang saya nampak , if i'm not mistaken dalam $79 .. So korang boleh convert sendiri ye . Mahal okeyh ! Tapi jangan risau kat sini saya akan share dengan korang semua , ticket yang jauh lebih murah dan jimat untuk ke USS . Harga mampu milik okay ?


Klik kat SINI .. Korang boleh contact Miss Sheray Ong . Peramah sangat orang dia . Dan yang penting service tip top . Once dah bayar kat dia , secepat mungkin dia bagi ticket kita . Best kan ?

Tak percaya ? Takpe , dulu pun saya macam awak awak jugak . Takut kena tipu , tapi percaya lah . Saya dah survey banyak pasal Uss ticket yang murah , so far dengan dia je harga terbaik !







Saya beli ticket ni kat dia dan segala nya berjalan dengan lancar . Sampai kat kaunter terus je dorang scan , so tak payah susah susah beratur nak beli ticket kat sana . Jimat masa dan duit korang . Ape lagi , sesape nak pegi USS tu boleh cepat cepat booked ticket korang kat dia .


Sekarang jum layan gambar plak >>>