Sunday, October 7, 2012

Broga Hill

Assalamualaikum semua . Pe habaq ? sehat dak ? alhamdulillah kalau sihat ..... Kita kat sini pun sihat sentiasa . Alhamdulillah ... Bersyukur pada tuhan bila di beri kesihatan yang baik ....Bila da sihat selalu tu , jangan la kita duk buat perangai yang tak elok pulak kan ? jaga diri , kesihatan dan perlakuan kita . Hati kene bersih , jangan duk dengki-dengki dengan orang ok ? tak mo tak mo ... Tak elok macam tu . Mama marah nanti . hihihihi ~

Ok lah , duk pok pek pok pek je . Bila nak start cite nye ye ...  kali ni saya nak cite pasal aktiviti outdoor kiteorang kat BROGA HILL . haaa korang tau tak mana broga hill ni ? Baca ni :-

Bukit Broga, also known as 'Bukit Lalang' - after the local species of grass that grows abundantly here, is a hill in Semenyih, at 400 meters high and 40 minutes away from Kuala Lumpur on the trunk road to Broga. It can be reached a short distance later after University of Nottingham, where the entrance starts at left from an oil palm estate opposite a rabbit park. Famed for its incredibly panoramic views (especially at dawn) along with easy accessibility on foot, the hill is a popular tourist attraction among locals; the estate owner cashes on the glut of visitors during weekends and public holidays by charging MYR2 per vehicle that parks on his grounds.


From the peak, visitors get a spacious view of the plains, coated by a mixture of rainforest, oil palm plantations, villages and towns, along with distant mountains. At dawn, mist rising from the ground from the warmth of the sun envelops the landscape in a carpet of white, evoking a surreal atmosphere. The hike while steep is relatively easy, taking anywhere between 20 and 45 minutes to reach the highest peak depending on one's fitness level, or photo stops. There are three peaks in total, each one ascends above the other through a clear path fringed by tall grass at each side. From the summit, a proper jungle trail leads through primary rainforest to Gunung Tok Wan (675 meters), a roughly one and a half hour hike on meandering slopes.

           Address: Broga Hill, B34 43500 Semenyih, Selangor.


 Mula - mula datang tu kemain lagi plan itu ini .... Excited la kata kan ... Yela first time nak gi hiking .... 
Kalau nak datang sini kene datang awal pagi ... Sebab kemungkinan ramai orang kat situ . At first pun saya tak percaya , kenapa la pagi-pagi buta nak menapak kat situ . kitaorang pun gerak dari rumah pukul 330pagi . ha amik kau ! awal tak ? nampak je macam awal , padahal sampai sana penuh dengan manusia-manusia ni . Siap dah ada yang almost sampai ke puncak . Agak nye kul bape la kan dorang tu start mendaki ? Kami sampai kat broga pun pukul 5 pagi ... Bukan sebab jauh sangat tapi sebab kami ada sesat sikit ... hihihihi 

Ape pun sesiapa yang ada GPS tu , senang la kome pegi ye . Jangan malas-malas nak buat aktiviti macam ... Sihat ok keluarkan peluh tu .... Jangan simpan peluh tu lama-lama , nanti basi .... hehehee ~  

Jum layan gambar pulak ... :)





















Subahanallah .. Cantik sungguh ciptaan Allah ni yer .... Terkesima sekejap . Saya pun memang sangat suka tengok tempat-tempat macam ni . Tak kisah la kene bersusah payah mendaki tu . Yang penting , peluh den sebaldi yo ! hahahaha ..... Kalau korang tak caya , ce datang sini . Gerenti mandi peluh ... Perjalanan kami sampai kat atas tu dalam sejam lebih jugak la . Tu pun tak habis kan sampai ke puncak teratas . Sebab membe sorang ni dah tak larat .. Jadi terpaksa la patah balik ... Alhamdulillah sepanjang pendakian kami ni , tak ada lagi yang jatuh atau cedera . Terpele'ot ada ler . hihihihi


Korang kalau datang sini jangan bertumit tinggi atau berwedges pulak ye .. pakai kasut sport atau pun kasut yang sesuai untuk hiking . Ada some part tu agak curam dan jangan lupe berhati-hati bila mendaki ... Selain tu , jangan lupa bawak torchlight , senang nak tengok jalan .. sebab jalan dia sempit , gelap dan orang ramai berpusu-pusu nak naik atas . Pada yang ada penyakit semput tu , make sure fikir dua kali ye kalau nak mendaki . Kang tak pasal-pasal somput kat situ haa . Sapo nak bertanggungjawab ? And lastly , bawak air mineral .... Sampai atas kang mengah-mengah boleh la layan air .. Tapi ingat , jangan minum banyak sangat . Nanti payah nak cari toilet nak kencing .. kat atas tak di sediakan toilet ye  ahahahahaha 

Oklah , sampai di sini je cite broga ... Kalau cite lebih-lebih tak syok . Ape kata korang pegi dan nikmati sendiri ... Baru puas hati :)

Sekian terima kasih , Thanks pada yang baca .........

No comments:

Post a Comment