Saturday, November 17, 2012

Langkawi 4hari 3malam

Siapa pernah pergi langkawi angkat tangan ? hehehee ... Percutian selama 4 hari 3 malam saya di langkawi ni amat menyeronokkan ...4hari kat sana pun rasa tak habis dan tak puas nak jalan-jalan kat sana ...dari dulu memang berangan nak jejak kat langkawi tu .. tapi di sebabkan tak ada kawan nak pegi , so terbantut la selama bertahun-tahun . dan tahun 2012 ni tercapai lah jugak hasrat tu ... memang excited sangat la masa nak fly pegi sana tu ... Jum tgk pemandangan dari atas kapal terbang ni .. cantik kan ?





 Hari pertama kat langkawi , takde buat apa sangat . sebab flight pukul 440ptg macam tu .. dari kl ke langkawi ambil masa 55 minit nak sampai .. so tentu-tentu kami sampai sana dalam pukul 550ptg ... 


Sesampai saja kami di Airport langkawi tu , kami terus book kereta . then terus g hotel . kami duduk kat SANDY BEACH RESORT .. kat situ termasuk breakfast ok ? satu malam rate dia RM170 untuk bangalore type... Then malam tu kami cuma lepak-lepak area hotel dan jalan-jalan sepanjang pantai cenang . sebab hotel kami ni terletak di pantai cenang ... Jum tengok hotel yang kami stay ni . Kot-kot korang nak stay sini jugak ke ? :)




 




Bilik kami







Tempat breakfast










Hari kedua pulak , bangun pagi-pagi breakfast dulu .. then terus pegi kat jetty pekan kuah tak silap . sebab aktiviti kami pada masa tu ialah HOPING ISLAND .. yang ni murah je . sorang RM35 .. so kat jetty tu boat dah tunggu kami . Tempat pertama kami ialah PULAU BERAS BASAH . kat sini kami just mandi-manda selama satu jam ... Masa mula-mula sampai bukan terus mandi yer .. WAJIB ambil gambar dulu ! hahahaa kalau boleh di setiap pelusuk pantai tu kami nak bergambar ...hehehee Gmbr kat tepi ni pantai kat beras basah 

















Dah sejam mandi kat situ , da hitam mandi kat situ ... so kita bergerak ke destinasi lain .. iaitu ....... tempat dimana kite diberi peluang untuk lihat burung helang ... kat sini dorang bagi makanan kat helang-helang ni .. so kite tengok je ...










Ok , sekarang tempat terakhir untuk hari ni ...  kami di bawa ke TASIK DAYANG BUNTING ... best jugak tempat ni ... masa da sampai banyak monyet kat situ ... kalau pegi kat sini , jangan bagi monyet tu nampak makanan atau minuman korang .. nanti dia ambik . eden takut ngan monyet ni hehee ... nak tengok reaksi lucu monyet tu ? nanti sy upload k ? comel sungguh perangai monyet tu haha ....




 Dan bila da smpai kat sini , korang kene mendaki sikit .. letih jugak oooo ... pas tu baru sampai kat tasik tu .... dalam tasik tu ada ikan keli or sembilang kecik-kecik (tak sure :p ) ... tapi dia tak gigit la ... cuma kalau korang berendam je kat tasik tu , kang ikan tu duk lalu-lalu kat sebelah korang , geli je rasa nye hhihihihii ....











 





 
So ini lah dia aktiviti kami masa HOPING ISLAND ni ... dalam pukul 4ptg kami da berangkat pulang ke hotel ... masa on the way nak balik hotel ni , hujan gerimis masa kat boat .. so sejuk je angin ... tapi best !! hehe


Now , lets start dengan hari ketiga pulak ....Macam biasa bangun pagi-pagi untuk sarapan ... kul 8 pagi someone will pick up us untuk pergi ke PULAU PAYAR .. buat ape kat pulau payar ni ? haaaa kalau korang nak tau pulau payar ni adalah satu pulau yang dijaga untuk aktiviti SNORKELING ... tempat dia memang cantik .. pasir nya putih , laut dia pun bersih , boleh nampak ikan-ikan kat situ .... macam-macam jenis ikan kite boleh nampak . colourfull ada , half colour pun ada , mix colour pun ada dan baby shark pun ada ... tapi jangan risau ... baby shark tak gigit korang kalau korang tak bawa makanan kat dalam pantai ... ni arahan dari pihak dorang .. so kalau tak nak hilang anggota , sila patuhi yerr ... pakej snorkeling kiteorang ni RM100 per person ... include equipment and lunch ... so kalau korang pegi langkawi , mesti pergi snorkeling sebab best hehehee ..... tapi jangan lupe bawak sunblock yerr .. sejam je mandi , kulit da tak nampak melayu hahahaha ....

 


Last day kami di LANGKAWI ni , kami rushed pergi beberapa tempat .. Cuaca hari tu pun agak panas jugak ... So saya selalu pakai topi nak pegi pantai tu hehee .... Ikut korang la nak pakai ape sebagai protection sebab for me , i tak boleh kene panas . Almaklum la , Puteri Lilin hehehehee ... 1st place yang dekat dengan hotel kami ialah Pekan Kuah .. Kat sini korang boleh beli souviner macam baju I Love Langkawi , key chain and macam-macam la . Tapi kene pandai tawar menawar ok ? Then kite teruskan perjalanan ke Dataran Lang ... Kalau pergi langkawi , ni tempat wajib pergi la ... sebab baru la nama nye konon-konon melancong ke langkawi kan ? aktiviti yang kite boleh buat kat sini .......... Tadaaaaaa !!! POSING la !! ape lagi ? hahahahaa ..... Ni memang aktiviti saya la .. u all , den tak tau la .. or maybe minat kite sama ? hihihihi



DATARAN LANG LANGKAWI



 


ORIENTAL VILAGE
Setengah jam sahaja kami berada di Dataran Lang ni .. sebab kami kejar masa ... Flight balik pukul 7 ... nak pulang kereta pukul 6 ... so kami terkejar-kejar sikit ... Now , kami menuju ke ORIENTAL VILAGE .... haa tempat ni pun  korang boleh beli barang-barang cenderamata tu tapi mahal sikit la . sebab tempat ni satu area dengan CABLE CAR LANGKAWI ... Tempat ni nampak cantik dan sesuai la untuk dijadikan tempat tarikan pelancong . Jum kite tengok suasana kat Oriental Village and Cable Car ni ...















So ni la dia aktiviti dan holiday kat yang best di LANGKAWI ! tapi kalau diikut kan tak puas lagi sebab banyak lagi tempat yang takdapat kami lawati .. Kalau seminggu stay kat sini , mesti semua tempat kami teroka ... Bagi sesiapa yang tak pegi lagi tu , boleh la cuba datang langkawi ni ... Jangan lupa selalu jenguk www.airasia.com sebab selalu dorang ada promotion murah-murah gi langkawi ... akhir kata , selamat bercuti pada sesiapa yang bakal pergi tu yer ... hehehee

No comments:

Post a Comment