Saturday, September 21, 2013

Resepi : Masak Manis Bendi

Assalamualaikum semua .

fuhh agak lama jugak ye saya menyepi .. bersawang rasa nye blog saya ni hehee . Korang sihat ke ? Harap-harap semua sihat la hendaknye .

Sebelum memulakan bicara , rasa nye belum terlambat lagi untuk saya ucap selamat hari raya to all of u ! eh ? ke dah lambat sangat ? hahahaa Pape jela , tetap nak ucap ! Hahaha

Yela mana tak lambatnye , dah berbulan baru nak update blog kan . Busy sangat la you olls . busy mengalahkan perdana menteri pulak rasanye hahaha Poyoss ~

Eh sudah-sudah la merapu nye . Nak share resepi je pun , berjela-jela intro nye . huhu Ok lah , harini saya nak share satu resepi . Of course la resepi dari my mom dan nama resepi ni ialah Masak manis bendi atau lebih dikenali singgang bendi . You guys mesti cuba masak ni okay ? sebabnye very the sedap . Saya memang sangat sukakan nye . Untuk pengetahuan korang , resepi ni semudah ABC . Kalau rasa time tu tak ada idea nak masak ape , just try masak singgang bendi ni k ? Jum kita tengok cara-cara nak masak dan bahan-bahan yang perlu ada . Check it out ~

BAHAN-BAHAN

asam jawa (sikit je )
belacan (pun sikit sahaje)
cili (jangan banyak sgt nanti terlampau pedas)
bawang
ketumbar (sikit je , 3-4biji macam tu )
bendi
air
garam
gula
ajinamoto

CARA-CARA MEMASAK

1- Tumbuk asam jawa , belacan , cili , bawang dan ketumbar .
2- Jerang air sampai menggelegak pastu masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi .
3- Then perasakan dengan gula , garam dan ajinamoto
4- Almost nak masak , masukkan bendi tadi (bendi masukkan last sebab bendi cepat masak ) .

Da siap ! Senang je kan ? Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment